Wat is een implantaat?

Dit is een kunstmatige vervanging van de natuurlijke tandwortel en kan dienen als een nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of een kunstgebit. Het wordt gemaakt van titanium, aangezien dit materiaal over het algemeen weefselvriendelijk is voor het lichaam. Via osseointegratie vergroeit het implantaat makkelijk met het bot. Dit zorgt voor een solide en duurzame basis waarop de vervangende tand, brug of kunstgebit geplaatst kan worden. In sommige gevallen is er niet genoeg kaakbeen om de implantaat te ondersteunen. Dan wordt gebruik gemaakt van de sinus lift of bot- transplantatie. 

Met behulp van een implantaat kan men weer goed eten, kauwen, praten, lachen en het mooie hiervan is dat het helemaal niet opvalt dat dit niet uw natuurlijke tanden zijn!

Waarom kiezen voor een implantaat?

Deze methode biedt een goede oplossing in gevallen dat men last heeft van loszittend kunstgebit, niet alle voedsel kan eten of als men een oplossing wil bij een ontbrekende tand. Het niet behandelen van een ontbrekende tand kan vervelende consequenties hebben:

 • Aangrenzende tanden kunnen naar de plek van de ontbrekende tand gaan bewegen. Dit kan dan weer leiden tot problemen met kauwen.
 • Als dit gat niet wordt behandeld dan kan dit leiden tot een afname van botmassa in het kaakbeen. Hierdoor zal het gezicht en dus het uiterlijk gaan veranderen.
 • Tijdens het kauwproces kunnen er etensresten achterblijven op de plek van het gat en dit kan de aangrenzende tanden negatief beïnvloeden.
 • Zijn het de snijtanden die missen dan kan dit moeilijkheden geven voor de manier van praten.

Patiënt nr 1: Deze patiënt is al jaren niet meer bij de tandarts geweest en hij heeft zijn gebit verwaarloosd. In zijn bovenkaak wilde hij al zijn versleten en verkleurde tanden laten trekken en vervangen door een brug op 6 implantaten met esthetisch witte tanden van zirkonium kronen. In zijn onderkaak wilde hij een brug op implantaten ter vervanging van zijn ontbrekende kiezen en kronen van zirkonium op zijn verkleurde voortanden.

Patiënt 2: Bij deze patiënt ontbraken kiezen in zowel zijn onder- als bovenkaak. Bovendien was hij ook ontevreden over zijn voortanden; er was weinig ruimte voor zijn tanden en ze stonden scheef. Hij kreeg 4 bruggen van zirkonium op 10 implantaten ter vervanging van zijn ontbrekende kiezen en aparte kronen op zijn voortanden in zowel zijn boven- als onderkaak

Voordelen van implantaten

 • Het is de perfecte oplossing om een kunstgebit te vervangen
 • Gezonde tanden kunnen worden behouden; er hoeft niet aan geslepen te worden
 • Biocompatibel; de implantaat wordt niet afgestoten door het lichaam
 • Het is een levenslange oplossing voor het vervangen van een tand
 • Ze zijn niet kankerverwekkend
 • Implantaten corroderen niet
 • Implantaten van titanium zijn niet allergisch of giftig

Wanneer bent u een goede kandidaat voor een tandimplantaat?

Implantaten kunnen worden geplaatst bij iedere patiënt (met een volledig ontwikkelde kaak) onafhankelijk van iemands leeftijd. Wel moet de kwantiteit en kwaliteit van het weefsel in het kaakbeen voldoende zijn. Verder is het hebben van een goede mondhygiëne van groot belang.

Ongeschikte kandidaten voor een implantaat zijn diegene die:

 • veel roken; dit zorgt voor een belemmering en vertraging van het helingsproces
 • teveel alcohol drinken; verstoort namelijk het helingsproces van het tandvlees
 • periodieke tandvleesontsteking hebben; deze moet eerst worden behandeld aangezien dit kan leiden tot verlies van kaakbeen
 • steroïden krijgen toegediend, bestraald worden of een auto-immuun ziekte hebben

Waarom AlphaBio en Nobel Biocare implantaten?

Deze 2 merken worden al meer dan 20 jaar internationaal gebruikt

Levenslange garantie

Kwaliteit en betrouwbaarheid gebaseerd op jarenlange onderzoek en klinische testen

Materiaal is biocompatibel en van titanium

Snelle en makkelijke manier om implantaten te bevestigen

Uitstekende prijs/kwaliteit

Hoe verloopt het proces voor het krijgen van een implantaat?

 1. Bij de eerste consultatie wordt een panorama röntgenfoto genomen waarop te zien is of de algemene conditie van de patiënt en het beenweefsel in orde is. Indien nodig wordt nog met behulp van een CT-scan onderzocht of de botmassa voldoende is. Ook wordt bekeken of volledig vervallen tanden verwijderd moeten worden en of bij onvoldoende botweefsel een bot transplantatie of een sinus lift nodig is.
 2. Tijdens een geheel pijnloze ingreep wordt de implantaat in uw kaakbeen geplaatst. Hierna volgt een helingsperiode van 3 tot 6 maanden waarin de implantaat integreert in het kaakbeen. Tijdens deze periode is het van groot belang dat de patiënt voor goede mondhygiëne zorgt.
 3. Na het helingsproces volgt de restauratieve tandheelkunde. Afhankelijk van de behandeling van de patiënt wordt op de implaat een kroon geplaatst. Een brug op 2 implantaten, op 6 tot 8 implantaten of een All-on-4 behoort ook tot de mogelijkheden.
  Na de behandeling kan men pijn ervaren of zwellingen in de mond of op het gezicht hebben. Dit is heel gewoon. MDental verstrekt daarom ook kosteloos pijnstillers voor de eerste dagen na de behandeling, ijs om de zwelling tegen te gaan en antibiotica. Voor hechtingen hoeft men niet terug te komen; deze lossen vanzelf op.
 4. Check-up
  Men zal veel plezier van de implantaat hebben als men zich goed aan de mondhygiëne houdt en men ook jaarlijks bij een tandarts op controle gaat.

Hoeveel kost een implantaat?

De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de operatie, de gebruikte materialen en de protheses. Als er bot transplantatie of sinus lift moet plaatsvinden dan nemen de kosten natuurlijk toe. Hieronder geven we twee prijsvoorbeelden van 2e fase implantaten:

Voorbeeld 1: Kostenvoorbeeld voor porseleinen brug van 3 kronen op 2 implantaten 

 AantalPrijsTotaal

Consultatie 1 € 0,00 € 0,00
CT-scan 1 € 120,00 € 120,00
AlphaBio implantaten 2 € 478,00 € 956,00
Alpha Bio Abutment 2 € 175,00 € 350,00
Tijdelijke klip 1 € 165,00 € 165,00
Porseleinen kronen op implantaat 2 € 230,00 € 460,00
Porseleinen kroon 1 € 199,00 € 199,00
    Totaal: € 2250,00

Voorbeeld 2: volledige porseleinen brug op 6 implantaten (per kaak)

 AantalPrijsTotaal

Consultatie 1 € 0,00 € 0,00
CT-scan 1 € 120,00 € 120,00
AlphaBio implantaten 6 € 478,00 € 2868,00
Alpha Bio Abutment 2 € 175,00 € 1050,00
Tijdelijke kunstgebit 1 € 385,00 € 385,00
Porseleinen kronen op implantaat 6 € 230,00 € 1380,00
Porseleinen kroon 6 € 199,00 € 1194,00
    Totaal: € 6997,00
 

De prijs voor een implantaat is dus afhankelijk van het feit:

 • of een eerdere behandeling dient plaats te vinden zoals een bot transplantatie of sinus lift,
 • het type implantaat waarvoor gekozen wordt,
 • de kosten voor het maken van eventuele protheses.

Om u een idee te geven van de prijzen in Nederland verwijzen wij u graag door naar de volgende websites:

https://www.tandarts.nl/tandartstarieven/kosten-behandeling

https://financieel.infonu.nl/geld/168184-kosten-implantaat-prijzen-voor-2017-en-2018.html

Zo kunt u zelf zien wat u kunt besparen, zelfs met vlucht en verblijf inbegrepen!