Kaakchirurgie
Doordat onze professionele kaakchirurgen de modernste operatiekamers tot hun beschikking hebben zijn zij in staat om de patiënt een geheel pijnloze behandeling te verlenen. Men kan terecht voor de volgende chirurgische behandelingen: tandextractie, tandheelkundige implantaten, botaugmentatie (kaakverbreding) en sinuslift.
Tandextractie
Slechte tanden moeten vaak worden verwijderd. Dit gebeurt als men er zeker van is dat die tand niet meer gered kan worden met behulp van een kroon, vulling of met een andere herstellende behandeling. Dan volgt extractie. Andere redenen om tot extractie over te gaan zijn: een tand die door cariës los is gaan zitten, een gebroken tand door een ongeluk, een verstandskies die pijn doet of het hebben van teveel tanden. Vaak vindt de extractie plaats onder lokale verdoving.
Chirurgische tandextractie
Dit vindt plaats als er teveel problemen zijn of als het onmogelijk is om een tand op een normale manier te trekken. Gedacht moet worden aan tanden met een stevige wortel die ernstig vervallen zijn of makkelijk kunnen breken.
Bottransplantatie
Het meten van de botdichtheid is een vereiste voordat men met de implantatie begint. Chronische parodontisis en een gebit waarin tanden ontbreken zijn de grootste veroorzakers van de afname van de botdichtheid. Door ontbrekende tanden wordt het botweefsel niet gestimuleerd bij het kauwen. Dit leidt tot een snelle botafbraak. Daarom is het van groot belang dat na de extractie zo snel mogelijk met de behandeling van implantaten wordt begonnen.
Bottransplantatie kan op 3 manieren worden uitgevoerd:
- Bottransplantatie met gebruik van kunstbot
Er wordt gebruik gemaakt van het synthetisch materiaal alloplast. Dit kunstmatig botsubstituut bestaat uit calciumfosfaat kristallen. Het zorgt voor ruimte waardoor zich nieuw bot kan vormen. Een deel van het kunstmatige botsubstituut zal ook worden omgezet in bot. - Bottransplantatie met gebruik van eigen bot.
Dit is een zeer betrouwbaar en veelvuldig toegepaste manier aangezien eigen bot mineralen, cellen en eiwitten (o.a. groeifactoren) bevat, waardoor alle ingrediënten aanwezig zijn om binnen enkele maanden een nieuwe bot structuur te laten ontstaan. Het bot wordt gehaald uit de heup, schedel, scheenbeen of kaak. Daarna wordt er een membraan, (een velletje wat wordt gebruikt om het bot op te vullen) over het botsubstituut heen gelegd. Zo bevindt het membraan zich tussen het tandvlees en het nieuw te vormen bot na het hechten. De cellen die zich bevinden in het bindweefsel kunnen zich makkelijker produceren dan botproducerende cellen. Hierdoor krijgt het membraan de functie van bescherming zodat het nieuwe bot de ruimte krijgt om zich sneller te ontwikkelen. - Bottransplantatie met gebruik van dierlijk bot.
Bio-oss is een botsubstituut gemaakt van bot van runderen. Het enige wat bij dit bot overblijft is de harde kalkstructuur. Cellen en bloedvaten die botten vormen zullen rondom deze structuur bot vormen en het over een langere periode omzetten in bot.
De patiënt dient een gezond gebit te hebben zodat de kaakchirurgie succesvol verloopt. De duur van de behandeling varieert van 30 minuten tot 3 uur. Hierbij krijgt men kalmerings- en pijnbestrijdingsmiddelen toegediend en men wordt onder lokale verdoving gebracht. Gewoonlijk volgt er een helingsperiode van 3 tot 8 maanden. Soms kunnen beide behandelingen, (bottransplantatie en het aanbrengen van een implantaat), gelijktijdig plaatsvinden. Al het gebruikte materiaal is overigens van zeer goede kwaliteit (AlphaBio) en bijna identitiek aan menselijk beenweefsel.
Sinuslift
Deze behandeling vindt plaats als er te weinig botmassa in de bovenkaak zit. De kaakbijholte (sinus maxillaris) bevindt zich in het gebied van de kiezen in de bovenkaak en wordt voor een deel gevuld met (kunst)bot. Dit is de meest gebruikte transplantatie wanneer de patiënt al een hele tijd sommige molaren en premolaren (kiezen) mist in de bovenkaak. Er wordt een opening boven de molaren in het kaakbot gemaakt. De opening wordt gevuld met het vulmateriaal. Vervolgens wordt het gat gehecht met een zelf oplossend membraan. Het vulmateriaal zal nu gaan stollen zodat het mogelijk wordt om een implantaat te plaatsen.